Depressie behandeling bij psycholoog Amstelveen

Als je depressief bent ziet de hele wereld er grauw en lelijk uit. Je sleurt jezelf door de dag, en geen van de dingen waar je vroeger plezier aan beleefde kunnen je nog opvrolijken. Wat zijn de verschijnselen van depressie? Als je depressief bent is alles gehuld in een doffe wolk. Je lichaam reageert op je gemoed. Ademhaling, bloedsomloop en spijsvertering vertragen.

De omgeving staat machteloos

Voor de omgeving is het moeilijk, zo niet onmogelijk om voor te stellen. Gezinsleden, vrienden, familie – ze proberen te helpen. Maar hun steeds maar weer falende pogingen om je op te vrolijken zorgen er alleen maar voor dat je je steeds meer afzondert. En op een gegeven moment staakt ook jouw omgeving haar pogingen om je te helpen. Logisch ook, in het gezelschap zijn van een depressief persoon is een behoorlijke beproeving. Daarnaast is het voor iemand die er nog nooit last van gehad heeft erg moeilijk om het allemaal te begrijpen.

Emotieloos

Apathie is het gebrek aan (of zelfs de volledige afwezigheid van) emotie, motivatie of enthousiasme. Niet iedereen die depressief is, is meteen helemaal apathisch, maar het gevaar licht wel op de loer.

Hulp bij depressie

Kan ik wel geholpen worden? Jazeker. Om te beginnen kan ik je helpen inzicht te krijgen in wat een depressie precies is. Voor veel mensen is dat al heel waardevol en biedt het mogelijkheden zelf aan de slag te gaan.

In de therapie leren omgaan met jouw gedrag

De therapie leert je op een constructievere manier om te gaan met het leven. Je leert onderscheid te maken tussen belangrijke en onbelangrijke problemen. Ook leer ik je positieve doelen te stellen. Je leert om te gaan met stress, je gedrag af te stemmen op de omstandigheden en hoe je je thuis kan voelen in relaties.

Een combinatie van factoren

Zoveel mensen als er zijn, zoveel aanleidingen zijn er. De wetenschap weet het niet precies. Het lijkt het een combinatie van drie factoren te zijn:

Chemisch – Soms zit het in de familie. Waarschijnlijk kom je er bij navraag snel achter dat het vaker voorkomt. Jullie maken een bepaald stofje in de hersenen onvoldoende aan. Maar ook medicijnen, hormonen, alcohol of bepaalde lichamelijke ziekten kunnen een depressie in de hand werken.

Sociaal – Bijvoorbeeld een ingrijpende verandering zoals het verlies van een partner, een baan, kinderloosheid. Maar ook een verhuizing bijvoorbeeld kan aanleiding zijn voor een depressie. Het kan ook zijn dat de depressie pas na lange tijd komt.

Psychisch – Je hebt in je leven leren omgaan met het leven. Met tegenslag, verlies, pijn, succes, ambitie enzovoort. Het kan dat je jezelf de verkeerde dingen aanleerde.

Online therapie – in je eigen tijd en tempo

Een depressie kan ook goed behandeld worden met online therapie, dit kan helemaal in je eigen tijd en tempo.

Contact psycholoog Amstelveen

Heb je vragen over de mogelijkheden, of wil je graag vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze telefonisten beantwoorden graag al je vragen. Ze zijn zelf psycholoog of doen de opleiding tot psycholoog, zo kunnen ze je goed advies geven. Aan de hand van jouw klacht helpen ze jou aan de beste behandeling en een psycholoog die bij je past. Er kan gelijk een afspraak worden gemaakt, vaak is er geen wachtlijst. Bel ons op 020 – 26 10 455.